Sunday 23 October 2016

ISS framek feldolgozas PIPP-el


Ezuttal a PIPP nevu csodas programrol szolnek par szot, igen sokoldalu szoftver melynek oriasi hasznat latjak az amator csillagaszok. Rettentoen jol dolgozik es egesz konnyu kiismerni, elsajatitani az alapokat.
Jomagam leginkabb objektumok kozepre igazitasara hasznalom. Legyen ez bolygozas vagy ISS fotozas, ha eleg frame (kepkocka) all rendelkezesunkre, tokeletes celt szolgal, kifejezetten akkor ha a mechanikank nem koveti a cel objektumot pontsan, magyarul ossze-vissza maszkal a kepernyon. Esetleg valaki ugy bolygozik, ahogy en szoktam, barmifele polusraallas nelkul.
Tovabba ha nincs egyatalan semmilyen motoros mechanikank, ebben az esetben kicsit osszetettebb a feladat de igy is viszonylag egyszeruen elkeszithetoek a stackelt bolygo fotok.
De hogy ne menjunk egybol bele a bolygozas technikai reszleteibe, inkabb egy egyszeru repulorol keszult videon szemleltetnem a szoftver tudasat.

Az alabbi video par napja keszult, a Lufthansa egyik Boeing 747-ese huzott el London folott. Vagatlan, eredeti felvetel.





Nem rossz, de azert nem is jo, valljuk be eleg elvezhetetlen a felvetel. Hogy ebbol mi mindent lehet kihozni, ime....

A PIPP megnyitasa utan ket fele modon nyithatjuk meg a video fajl.

1. File menupont alatt Add Source File
2. Source file fulre kattintas utan egyszeruen behuzzuk a fajlt (drag and drop)

Miutan ez megvan, a Processing Options fulre kattintsunk.


1. kep - Processing Options

Az ablak jobb feleben levo lehetosegek kozul mindenkepp legyen bejelolve

 - a Frame Stabilization Mode lehetosegei kozul az Object/Planet
 - az Object detection
 - Object detection Treshold (errol bovebben a kovetkezo pontban)
 - Center object in each frame - minden erzekelt objektumot kozepre helyez
 - Cropping - kozrulvagas, nem feltetlenul fontos, de en hasznaltam


Object detection Treshold


2. kep - Auto Object Detection Threshold


A fenti ket foton lathato kis ablakban jobb oldalon a detektalt terulet lathato, melyet pirossal emel ki a progi. Az elso kepen autora van allitva es lathato, hogy nem igazan kepes erzekelni a repulot, az egesz frame piros szinu. Erdemes jatszogatni a lehetosegekkel, miutan az Auto Object Detection Treshold opciot inaktivaljuk (pipa eltuntet) es mi adunk meg erteket. Nekem ebben az esetben 100 volt a megfelelo ertek, a masodik kepen latszik hogy csak a repulotest es a kondenzcsik maradt piros, magyarul a kozepre helyezes soran erre fokuszal az algoritmus.



3. kep - Output Options


Ha ez megvan, irany az Output Options ful, ahol tetszolegesen kivalaszthatjuk, milyen formatumban szeretnenk elmenteni a vegeredmenyt. En ebben az esetben AVI-ban mentettem, de kepkockakra lebontva is elmentheto a video ami ISS kozelik eseteben a fonyeremeny :)



4. kep - Mentes



Miutan hagytam a PIPP-et dolgozni, ez a video lett a majdnem vegleges valtozat. Szepseghibaja, hogy ahogy eleri a szines levelekkel diszitett fa lombkoronat, teljesen osszezavarodik - ertheto modon - es bizonyos ponttol hasznalhatatlan a felvetel. De ha takarasmentes latomezom lett volna ( felhomentes egen), valoszinuleg vegig kovetheto lett volna a repulo nagy nagyitas mellett.





Miutan kivagtam a hasznalhatatlan reszeket, ime a vegeredmeny.





Pontosan ezzel a technikaval keszulnek az ISS-rol keszult kozeli videoim is. Termeszetesen nem en kovetem ennyire stabilan az Urallomast, szoftveres utomunka segitsegevel keszult. Ime egy pelda.




No comments:

Post a Comment